Selkäkipu

Alaselkäkipu on tavallinen vaiva. Kahdeksan kymmenestä aikuisesta tuntee alaselkäkipuja elämänsä aikana. Osa vaivoista vaatii pikaista lääkärin hoitoa, mutta valtaosa paranee itsekseen tai lääkityksellä muutamassa viikossa.

Akuutti noidannuoli

Tavallisin syy äkilliseen alaselkäkipuun on pieni kudosvaurio jossakin selän kipua aistivissa rakenteissa, kuten välilevyssä, nivelissä tai lihaksissa. Tällaiselle kivulle on tyypillistä selän liikkeisiin liittyvä mekaaninen kipu. Se tuntuu alaselässä ja voi säteillä pakaroihin ja reisiin.

Selkäkivun hoidoksi ei suositella vuodelepoa, vaikka selkäpotilas voikin ankaran kivun takia joutua olemaan jonkin aikaa levossa. Heti kun kivut hellittävät niin paljon, että liikkuminen onnistuu, on suositeltava olemaan liikkeellä riittävän usein. Selän pyöristäviä ja raskaita nostoja pitää varoa, etenkin aamun ensimmäisen kahden tunnin aikana. Akuutin selkävaivan yllättäessä voit tulla fysioterapiaan myös ilman lääkärin lähetettä. Ohjaamme juuri sinulle oikeat selän lepoasennot ja alkuvaiheen omaharjoitteet.